Utorak, 29 Kolovoz 2017 07:06

Simulator letenja nije kompjutorska video igra

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Pri samom spomenu riječi simulator letenja, mnogi prvo pomisle da se radio o grafički dobro dizajniranoj računalskoj video igrici, ali nije tako. Za dobar simulator letenja prije svega morate imati iznimno jako kućno računalo ili više njih međusobno povezanih i adekvatan program. Najbolje je kad je taj program certificiran od strane neke od

agencija za civilno zrakoplovstvo, što znači da je sam program full realan i osim realne obuke dobivate potvrdu koja se uvažava prilikom polaganja za pilotsku dozvolu.

 

Istovremeno kompanija i agencija mogu pratiti vašu obuku i imati uvid u stupanj vaše osposobljenosti. Uz dobar certificirani program tu se nalazi i adekvatan hardver  ili čak cijeli cockpit određenog modela aviona. Na taj način možete cijeli avio svijet prebaciti u svoju spavaču sobu, garažu ili posebno određen prostor. Upravo hardverska oprema određuje stupanj vašeg simulatora i od njega ovisi koliko ćete sati provesti u stvarnom avionu u zraku prilikom polaganja za određenu pilotsku dozvolu. 

Hardver može biti djelomičan ili potpun, sa lcd monitorima ili lcd projektorima koji će stvarati realnu 3d sliku u vašoj garaži ili nekom drugom prostoru.  Cockpit može biti bez hidraulike ili sa hidraulikom i tako dalje. Cijeli sistem je jako skup da bi se mogao nazvati igračkom. Međunarodne virtualne kompanije u svojim sastavima imaju ljubitelje letenja koji nisu profesionalni piloti kao i velik broj profesionalnih pilota koji na ovaj način odrađuju planski određene faze letenja i simuliranih kvarova na određenom tipu aviona.

Većinom svaka profesionalna avio kompanija ima simulatore za svoje tipove aviona na kojima se provodi obuka ili preobuka pilota uz stručan nadzor instruktora letenja. Na ovaj način se štedi novac i ostali troškovi, povećava broj stručnih sati za pilote, a istovremeno se odrađuju razni kvarovi na avionima, što u samim avionima u zraku nije moguće. Kad se desi neka avionska nesreća uz svu stručnu istragu na terenu, ista se simulira na simulatorima kako bi se utvrdilo zbog čega je došlo do nesreće.

Letenje na simulatoru je stvarno iz područja znanja i vještine pilota jer je sve realno što znači da sve što treba odraditi u stvarnom avionu, treba i u simulatoru. Jedino što nije baš 100% realno je adrenalin, iako piloti za nekoliko sekundi i zaborave da su u simulatoru, pa im se često na čelima mogu uočiti kapljice znoja. Nakon stručno provedene obuke na simulatoru, vi ste spremni za cockpit stvarnog aviona i nište vas neće iznenaditi jer ste svaku proceduru prošli i temeljito uvježbali.

Letenje je jako skupo u stvarnom životu, ali ga možete savladati stopostotno na profesionalnom simulatoru. Mnogi piloti zbog cijene kombiniraju stvarno i virtualno letenje. Profesionalni piloti često prije prvog stvarnog leta na određenu destinaciju, prethodno isti let odrade na simulatoru, čime taj stvarni let i nije prvi jer je već odrađen i pilot ima jasniju viziju leta, aerodroma, prilaza i sveg ostalog što let čini sigurnim.

Pročitano 577 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 31 Kolovoz 2017 07:42

Srodni sadržaj (po oznakama)

Napiši komentar

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

VR PILOTI

Virtualno letenje podrazumjeva sve ono što i pravo realno letenje, samo što se ovo događa u virtualnom računalnom
svijetu gdje su korisnici povezani u jedinstvene internet virtualne mreže. Osobe se na svom račualnom simulatoru
preko internet poslužitelja spajaju na jedinstveni virtualni prostor i u njemu stručno obavljaju ulogu pilota određenog
zrakoplova...

 

PRATITE NAS

              

ADRESA
www.global-video-marketing.com  
 

KONTAKT
Email: info@global-video-marketing.com
Phone: +385 91 5444 260

Copyright (c) 2017 Berislav Hermeščec.